Tips voor een opgeruimd huis met kinderen

Kinderspeelgoed. In de top 10 irritante spullen in huis mag deze zeker niet ontbreken.

Je huis gaat altijd in no-time van opgeruimd naar ontploffing en alsof dat nog niet erg genoeg is, ligt het overal!

Om ervoor te zorgen dat jouw huis, en dan met name jouw woonkamer, vooral ontspannend is in plaats van dat het een uiterlijk van een kinderdagverblijf heeft, geeft Studio POS je graag een paar tips.

De woonkamer is van het gezin

De slaapkamer van je kind als eigen domein is echt een meerwaarde. Lees hier meer over in onze blog Vier tips voor een fijne kinderkamer. Het zorgt er niet alleen voor dat je kind hier zich altijd kan terugtrekken en lekker los kan gaan met spelen, het zorgt er ook voor dat de huiskamer geen ratjetoe aan kinderspullen wordt. Toch komt het voor dat er in de woonkamer wordt gespeeld. Afspraken hierover zijn dan ook noodzakelijk om dit in toom te houden. Met deze afspraken heeft je kind duidelijke kaders:

1. Er wordt gekozen voor maximaal 3 objecten waarmee gespeeld wordt in de woonkamer.
2. Klaar met spelen? Naar de kinderslaapkamer terugbrengen om op te ruimen op de daarvoor bestemde plek.
3. Ook als je kind liever met iets anders wilt spelen, wordt het vorige speelgoed eerst opgeruimd voordat het nieuwe speelgoed tevoorschijn wordt gehaald.
4. Dit geldt natuurlijk ook voor knutselspullen en spellen.

Kleine kinderen en opruimen

Heb je hele kleine kinderen, dan kun je dit principe ook toepassen, maar dan wat soepeler. Jouw kleintje is nog te klein om op zijn of haar kamertje te spelen en doet dit daarom in de woonkamer, zodat jij hier zicht op hebt. Hierbij tips om de kids zo klein mogelijk aan te leren om het speelgoed op te bergen:

1. Zorg dat het speelgoed waar jouw kleintje het liefste mee speelt in een vaste opbergplaats zit. Denk hierbij bijvoorbeeld een mooie mand of leuke kist, zodat dit niet uit toom valt in je huiskamer en past bij het interieur.
2. Ook voor kleine kinderen geldt de regel van 3 speelobjecten. De hele huiskamer hoeft echt niet vol te liggen en aandoen als een kinderdagverblijf. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat kinderen hier keuzestress van ervaren.
3. Ruim na elke speelbeurt samen het speelgoed op waar deze hoort. Kleine kinderen vinden het vaak leuk om spullen ergens in te stoppen, dus als je jouw kleintje helpt met de spullen in de opbergmand of kist te stoppen, leer je ze op een speelse manier opruimen.
4. Is jouw kleintje nog te klein om dit te doen, zorg dan in ieder geval dat hij of zij ziet hoe en waar je opruimt.

Kortom; hoe klein of groot jouw kind ook is, opruimen kunnen ze leren. Jong geleerd is oud gedaan!