Vier tips voor een fijne kinderkamer

Maak van de kinderkamer het domein van jouw kind met deze vier tips van Studio POS.

Kinderkamer als eigen domein

Zorg dat de kamer van jouw kind zijn of haar eigen domein is. Maak er een gezellige, vrolijke en uitnodigende ruimte van waar je kind graag wilt zijn en dus ook wilt spelen. Doe dit bijvoorbeeld door het plaatsen van een kleed, waardoor je kind op een zachte ondergrond kan spelen. Kussens op het bed of een lekkere poef waar hij of zij zich lekker kan terugtrekken om een boekje te lezen. Een eigen bureautje om aan te tekenen, schrijven, lezen of knutselen is ook een meerwaarde voor de kinderkamer.

Thema

Kies een thema waar jouw kind blij van wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bos, de boerderij, het heelal, sprookjes, dieren, een sport of voertuigen. Hiermee associëren kinderen zich, waardoor een identiteit creëren makkelijk en prettig voor hen is.

Verlichting

Verlichting is in elke ruimte essentieel. Naast de plafondlamp zijn een nachtlampje, bureaulampje en sfeerlamp geen overbodige luxe in een kinderkamer. Hiermee kan jouw kind zelf sfeer in zijn of haar slaapkamer aanbrengen. Extra leuk is om tijdens de feestdagen kerstverlichting op te hangen in de kinderkamer, dit vinden ze fantastisch!

Opgeruimd staat netjes

Als de kinderkamer ook als speeldomein wordt gebruikt, ontstaat er al snel ‘een huishouden van Jan Steen’. Om dit te voorkomen zijn twee kenmerken essentieel: Hoeveelheid en Opbergruimte. Als beide kenmerken in orde zijn, is de slaapkamer van je kind altijd opgeruimd en daarmee niet alleen een speelruimte, maar ook een rustruimte. Slapen is natuurlijk de belangrijkste functie van de kinderkamer. Daarom is het belangrijk dat de slaapkamer ook ontspannend is voor je kind.

Met hoeveelheid wordt met name de hoeveelheid speelgoed bedoelt. Maar ook de hoeveelheid kleding van je kind in zijn of haar kamer is belangrijk. Uitpuilende kasten of kleding rondslingerend in de kamer is niet waar je kind gelukkig van wordt (en jij zelf ook niet). Zorg daarom voor een goede kast waar alle kleding in kan en kijk na elk seizoen wat je kind niet meer past en doe dit weg. Via Marktplaats.nl, Vinted.nl of de rommelmarkt krijg je er misschien nog geld voor. Via krijgdekleertjes.nl kun je kinderkleding ruilen. Geef de kleertjes weg aan bekenden of aan goede doelen zoals legerdesheils.nl, stichtinglotje.nl of kloffieco.nl.

Ook voor speelgoed geldt dit principe, alleen is elk seizoen misschien een beetje teveel van het goede. Onze tip is om voor de verjaardag van jouw kind én voor de feestdagen een kritische blik te werpen op het speelgoed. Waar speelt je kind nog graag mee? Dit bewaar je. Stop het in een kist, mand of doos zodat het speelgoed op een centrale plek ligt en hierdoor ook gemakkelijk gevonden en weer opgeruimd kan worden. Is het speelgoed kapot, niet meer compleet, oud en vies of wordt er niet meer mee gespeeld? Doe het dan weg. Afhankelijk van de staat van het speelgoed kun je dit misschien nog verkopen. Zeker voor de feestdagen via Marktplaats.nl is dit een tip! Je kunt natuurlijk ook met Koningsdag samen met je kind op een kleedje zijn/haar speelgoed verkopen. Hiermee leert je kind met geld om te gaan en heeft hij of zij weer een bijdrage voor de spaarpot.

Kortom; Zorg voor sfeer, knusheid en orde en jouw kind voelt zich koning(in) van zijn of haar eigen slaapkamer!